Item

Kleur

Maat

Aantal

Bedrag

Verder winkelen Check out
 
Calla wil met haar exclusieve Babouche slippers niet alleen zinvol en circulair ontwerpen, maar ook bijdragen aan het behoud van een mooie Marokkaanse traditie.
 

Calla Haynes lanceerde haar merk Calla in 2009 en stond vooral bekend om haar zelfgemaakte prints. Ze heeft diverse designprijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de Grand Prix of Design van Parijs, de Dorchester Fashion Prize en vier nominaties voor de ANDAM Award (Franse modeprijs). In 2015 vertrok de Canadese ontwerpster naar Parijs en koos ervoor te stoppen met haar gelijknamige collecties, met als doel haar overgebleven textiel tot iets anders om te vormen. ‘Dat was best een moeilijke beslissing; mijn textiel was een enorme investering en het dierbaarste deel van mijn werk. Doorverkopen was geen optie, omdat de prints zo persoonlijk waren,’ aldus Haynes. 

 
 

Haynes wilde dus iets zinvols doen met haar stoffen, en op een dag ging het circulaire lampje branden. Ze was altijd al weg van de Boucharouite tapijten uit Marokko en het leek haar een bijzondere manier om haar textiel te hergebruiken. Twee jaar lang stuurde ze dozen met restjes stof naar wevers in Marokko en ze creëerden een twintigtal tapijten die ze in 2017 op een tentoonstelling in Parijs heeft gepresenteerd. 

Het werd haar inmiddels befaamde Boucharouite project: een collectie tapijten gemaakt van gerecycled textiel in samenwerking met vrouwelijke wevers in Marokko. Ze werkt niet alleen met haar eigen textiel, maar gebruikt ook stoffen die overblijven van luxemerken in Parijs om nieuwe Boucharouite tapijten te laten maken. 

 
 

De samenwerking in Marokko smaakte naar meer en resulteerde in een collectie Babouche slippers, handgemaakt van geupcyclede vintage Berber tapijten uit de Souk van Marrakech. In een beperkte oplage, want slechts zo’n 20 paar per tapijt. De slippers hebben unieke textuurdetails en zijn daarnaast ook nog eens comfortabel om te dragen. Hiermee levert het merk Calla een belangrijke bijdrage aan het behoud van de regionale traditie van Marokko en steunt daarnaast rechtstreeks de lokale ambachtslieden. 

 
 

Natuurlijk is bij zo’n uniek proces niet alleen het tapijt relevant, ook de afwerking speelt een belangrijke rol. Alle slippers worden met de hand gemaakt. ‘Ze worden gemaakt door onze schoenmaker Ahmed, in de Souk in Marrakech. Hij knipt de antieke tapijten met de hand met een schaar en gebruikt een papieren patroon; de Babouche slippers zijn gevoerd met plaatselijk verkregen lamsleer dat met natuurlijke plantaardige verfstoffen is geverfd’, vertelt Haynes.

De Calla x Soul-sister collectie is exclusief en in een beperkte oplage verkrijgbaar. Lize heeft in de showroom van Calla in Parijs de Babouche modellen bepaald en vervolgens met Haynes samen de antieke Berber tapijten uitgekozen. We zijn trots op deze circulaire samenwerking!

x