Meet the designer _ MARIA JOBSE

Als we de deur opendoen van de winkel van Maria Jobse in Amsterdam-West rinkelt er een ouderwets belletje. Meteen worden we begroet door twee vrolijke honden, op de voet gevolgd door een glimlachende Maria Jobse. Bij binnenkomst kunnen we bijna niet om de prachtige tassen heen. Uitgestald op vintage tafels, maar ook hangend aan een oude ambachtelijke tegelwand – een lust voor het oog. Helemaal onder de indruk (en met de jas nog aan) passeren we al pratend de stapels leer en de patronenkast. Als ook fotografe Nadine is gearriveerd gaan we er even rustig bij zitten. Tijd voor koffie, verse croissants en een goed gesprek aan de lange ontwerptafel.

 

 

 

Maria Jobse (1975) groeide op in Zeeland en komt uit een uitzonderlijk creatieve familie. “Mijn vader was timmerman en als kind kreeg ik alle vrijheid om mezelf kunstzinnig te ontplooien.” Ze volgde de modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en als freelancer heeft ze voor diverse Nederlandse ontwerpers gewerkt als ook les gegeven aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds zes jaar runt ze een eigen tassen- en accessoiremerk en afgelopen januari opende ze haar eigen Maria Jobse winkel in Amsterdam. Het atelier bevindt zich achterin het winkelpand. Hier worden niet alleen alle tassen ontworpen, maar ook met de hand gemaakt, duidelijk te zien aan al het leer en de naaimachines.

 

 

“Ik heb continu vormen in mijn hoofd”, zo antwoordt Maria wanneer we haar vragen wat haar drijft tot het ontwerpen van tassen. Ze legt uit dat ze is gefascineerd door verbindingen en constructies. Volgens haar zijn er op dit gebied geen beperkingen en ze ziet haar tassen dan ook eigenlijk als kleine objecten. Het voortraject van het ontwerp proces duurt het langst, vertelt ze. Het maken van de tas zelf is dan vaak zo gepiept. Zeker, ze streeft naar simpele en tijdloze ontwerpen, maar ze speurt altijd naar bijzondere details, zoals een schuin geplaatst hengsel of een rits op een onverwachte plek. Ze haalt haar inspiratie dan ook overal vandaan. De aanleiding voor de gele tassen in haar huidige collectie blijkt – hoe onvoorzien – een gele boom die ze in Japan had gezien. “Maar”, vervolgt ze, “de drager geeft de tas uiteindelijk identiteit.”

 

 

Elke tas wordt dus met de hand gemaakt van leer geïmporteerd uit Italië. “Een tas moet lang meegaan, dus ik ga altijd voor het beste kwaliteit leer.” En wat is nou haar persoonlijke favoriet? Vrijwel instinctief pakt ze de kleine zwarte Mini. ‘Kijk, deze is toch té leuk? En er past echt heel veel in, hoor!” Maar ook de Portemonnee Large en de Backpack gebruikt ze veel.

 

Trots is ze op haar verkooppunten in Japan en met recht, vinden wij. “Japanners zijn dol op vormgeving, zijn perfectionistisch, maar bovenal, ze verwachten een hoogstaande kwaliteit. Dus ja, ik ben zeer gelukkig met dit overzeese succes.” Ze raakt zichtbaar geëmotioneerd. Terwijl Nadine haar laatste foto’s maakt, vragen wij op de valreep wat haar ambities zijn. Na kort nagedacht te hebben, antwoordt ze: “Tsja, natuurlijk blijf ik tassen ontwerpen en dat hoeft niet per se hier in Amsterdam te zijn.” Is goed Maria, over vijf jaar weer een interview, same time, maar dan in Tokio? 

 

 

 

 

 Graceful green

Onze collecties zijn basic, tijdloos en makkelijk draagbaar. Hiernaast is het geen geheim dat we doorgaans vallen voor het net zo tijdloze zwart, donkerblauw, grijs en beige. Voor niemand een verrassing, want deze kleuren staan steevast stijlvol, combineren onderling heerlijk en stroken volledig met ons motto ‘buy good things, own them a long time’. Maar hé, zo nu en dan wil je gewoon eens wat stoeien met kleur en als het even kan op een smaakvolle en elegante manier.

 

 

 

Meedenkend als we zijn hebben wij dit seizoen gekozen voor de kleur groen. Waarom groen? Deze prachtige kleur combineert niet alleen moeiteloos met al onze geliefde basic kleuren, maar staat volgens Dougall Fraser (dé Amerikaanse lifestyle coach, wie kent ‘m niet) ook voor optimisme en creativiteit. De beste man stelt dat groen een krachtige kleur is, waarmee je hoe dan ook in de belangstelling zal staan. Kijk, daar worden we blij van. Goed, nu zijn er wel duizend schakeringen groen, maar wij hebben de mooiste tinten eruit gepikt. Het resultaat is een selectie van uitzonderlijke kleurnuances. Net zo belangrijk, de designs zijn ook niet te versmaden: een coole caban van Rue Blanche, een soepelvallende Hope jurk, en zelfs een zijden top van Monique van Heist. Wij zijn om!

 

 
 

 

 

 Meet the designer_MONIQUE VAN HEIST

Kom je aan in Rotterdam, dan word je direct begroet door de vele hoge gebouwen: strak, glanzend en modern. Dit is een waanzinnig interessante stad met een krachtige vernieuwingsdrift – een plek waar alles lijkt te kunnen. Geen verrassing dat het atelier van Monique van Heist hier is gevestigd. We bezoeken haar op een warme zomerse dag in Rotterdam West.

 

Monique staat in de deuropening en meteen zien we één van de vragen op ons lijstje al beantwoord: yep, natuurlijk draagt ze ook haar eigen ontwerpen, elke dag en minimaal één artikel. Het moet gezegd, rokje Linda combineert ook uitermate lekker met een vintage mouwloos T-shirt en een paar slippers. Eenmaal in het atelier is de sfeer relaxed, worden er glazen met water gevuld en de slippers uitgegooid.

 

Monique van Heist (1972) is geboren in het Brabantse Haarsteeg, zit op 8-jarige leeftijd al achter de naaimachine en draagt ook als kind haar eigen ontwerpen (over zelfbewust gesproken). Dat ze in de mode zou belanden is in ieder geval zonneklaar. Na haar studie aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede rondt ze een paar jaar later de opleiding Fashion Design ArtEZ met succes af.

 

 

Naarmate haar liefde voor mode groeit, neemt haar onvrede over de mode-industrie toe. Van Heist heeft vooral weinig begrip voor de korte levensduur van trends en wat zij ervaart als de elitaire pretenties van de modewereld. Onder het motto van verander de wereld, begin bij jezelf, start ze in 2009 met het project Hello Fashion. Haar doel is het creëren van een doorlopende collectie van vooral basispatronen waaraan voortdurend ontwerpen worden toegevoegd. Het blijkt een groot succes, want vrijwel geen enkel kledingstuk hoeft met pensioen.

 

Tijdens het ontwerpen heeft ze niet een bepaalde doelgroep voor ogen; het gaat haar om het creëren van een ideale vorm. Zo loopt de inmiddels befaamde Monique van Heist legging al flink wat jaartjes mee en is jas Don onderhand in meerdere stofkwaliteiten verkocht. Natuurlijk, patronen ondergaan soms kleine updates, maar een goed ontwerp blijft een goed ontwerp. Karakter krijgt een kledingstuk vooral door te spelen met stoffen en materialen, stelt Van Heist. Ieder kledingstuk is uiterst persoonlijk, maar tegelijkertijd in staat tot verrassend veel variëteit.

 

 

 

Onlangs hebben 60 kledingbedrijven een convenant gesloten met de belofte zogenoemde eerlijke kleding te verkopen. Als we hierover vragen, reageert ze gedecideerd: “Wat een wassen neus, duurzaamheid is écht meer dan alleen een ingenaaid labeltje van goed gedrag.” Voor haar eigen merk kiest ze voor hoogwaardige (en het liefst ook biologische) stoffen en iedere collectie wordt kleinschalig én in Europa geproduceerd. Restmateriaal wordt doorverkocht of gedoneerd aan een kunstacademie – geen convenant voor nodig.

 

Het gesprek voelt allang niet meer als een interview en als het aan ons ligt babbelen we nog een uurtje door. Maar Monique heeft uiteraard meer te doen en dus vragen we haar op de valreep nog over eventuele ambities. Ze begint te lachen: “Het ontwerpen van het perfecte ondergoed?”

 

 

 

 prints

26_04_2016

 

Wij zijn niet zozeer van de prints. Wij zijn meer van het less-is-more gevoel en dan vooral in basic kleuren. Hebben we daar een specifieke verklaring voor? Nah, niet echt. Maar soms bewandelt de mode onvoorziene wegen en dan is een stukje ‘meewandelen’ natuurlijk best verleidelijk.

 

And so it happened. Tijdens één van onze inkoopsessies kwamen wij oog in oog te staan met de collectie van het Franse merk Diega. Wow zeg, alle vooroordelen als ook onze dilemma’s ten aanzien van prints verdwenen als sneeuw voor de zon. Liefde op het eerste gezicht. De prints van Diega zijn namelijk niet alleen wondermooi, maar ook nog eens wonderwel te combineren. In een basic garderobe, maar juist ook met elkaar. Want dat is hoe Diega het graag wil (en wij het trouwens ook graag zien), dat je met de diverse prints een zogenaamde je-ne-sais-quoi look creëert. Ofwel, eclectisch is het nieuwe zwart. De algehele pasvorm van de Diega collectie is trouwens nonchalant soms zelfs oversized, de stoffen daarentegen zijn super de luxe. Afijn, wij zijn aangenaam verrast. Zeer aangenaam zelfs.

 

Diega Pola & Diega Aka

 

Diega Misia

 

Diega Sofio Red