Item

Kleur

Maat

Aantal

Bedrag

Verder winkelen Check out
 
Foto's met een ziel

Ruim 9 jaar geleden ontdekte ik (Annemieke) het werk van Danielle van Zadelhoff op een kunstbeurs in Amsterdam. Haar foto’s raakten mij. Ze maakt namelijk aangrijpende portretten, die niet alleen doen denken aan klassieke schilderijen: het zijn foto’s met een ziel. Nu schijnt een mens zich - tijdens het kijken naar kunst - gelukkiger te voelen dus dat kan ook de reden zijn...

En nu haar allereerste museale expositie in Harderwijk. Haar foto’s zijn echt prachtig neergehangen op de bovenste verdieping van het museum, waar de balken uit de 17e eeuw de Zeitgeist van de foto’s extra benadrukken. 

In haar portretten legt Danielle menselijke emoties vast die even herkenbaar en aangrijpend als tijdloos zijn. En dan te bedenken dat ze pas rond haar vijftigste begon met fotograferen. In de fotografie vond ze een middel om haar eigen gevoelens te onderzoeken en tot uitdrukking te brengen. Eenzaamheid en kwetsbaarheid zijn de rode draad en dat is terug te zien. 

 

 
 
1e camera

Als kind bracht ze vele uren door met het bekijken van kunstboeken in de familiebibliotheek. In 2014, na een lang ziekbed, scheiding en het overlijden van haar vader, kocht Danielle haar eerste camera en vanaf dat moment raakte ze geobsedeerd door fotografie.

 
 

Ze kreeg les in het gebruik van een analoge camera van de gepensioneerde fotograaf Leopold Beels van Heemstede en volgde daarna een opleiding digitale fotografie in Antwerpen. Ze begon haar foto's op sociale media te plaatsen en ontwikkelde al snel een toegewijde aanhang online.

 
Echtheid pur sang

Danielle werkt met een modern medium, maar haar foto’s sluiten aan bij een klassieke traditie. Vanwege het sterke licht-donker contrast en de nadruk op het authentiek uitbeelden van emoties, vertoont haar werk verwantschap met schilderijen van 17e-eeuws kunstenaars zoals Rembrandt, Rubens en Caravaggio. In haar portretten is ze ook op zoek naar echtheid, niet per se naar schoonheid.

 

 
Expo in Harderwijk

Foto’s van Daniëlle worden wereldwijd getoond en maken deel uit van museale en particuliere verzamelingen. Tot en met 26 mei 2024 zijn haar foto’s te bewonderen in Stadsmuseum Harderwijk.

x