• Home/
  • Stories/
  • Hul le Kes made with love/
 

Item

Kleur

Maat

Aantal

Bedrag

Verder winkelen Check out
 
In een oude houtzagerij in Arnhem bevindt zich het atelier van Hul le Kes, een merk opgericht door Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer.
 

Als we binnenkomen in het atelier voelen we meteen het enthousiasme en de passie. Even later vertellen de beide heren - onder toeziend oog van hond Abby - bedachtzaam hun verhaal. ‘Kledingstukken weggooien zodra ze niet meer perfect zijn, daar moeten we echt mee ophouden. Je kan ze repareren, verven of de vergankelijkheid omarmen, als je ze maar niet weggooit’, aldus Sjaak Hullekes. Van iets ouds iets nieuws maken, daar ligt de focus van Hul le Kes. Daarnaast is het merk ook hun tegenwoord op het huidige modesysteem. 

 

 
 
 

Met hun label willen ze het anders doen, duurzamer. Hun verhaal is vooral een pleidooi voor traagheid. Zo laat het Arnhemse merk geen stoffen produceren, ze gebruiken uitsluitend restpartijen. Het atelier ligt vol met honderd jaar oude lakens en antiek tafellinnen. Ze stropen er veilingen en rommelmarkten in Frankrijk, Duitsland en Italië voor af.

 
 

Hullekes wordt gelukkig van die oude Franse tafelkleden. ‘Zo’n stof heeft een leven gehad, heeft imperfectie. Op sommige lakens zijn initialen genaaid.’ Zijn eigen kledingkast is voor een groot deel gevuld met tweedehands kleding, en dat is ook een vorm van duurzaam kopen. ‘Ik heb vaak vlekken of gaten in de kleding die ik draag.’

 

'Use fashion to dress your soul, not your ego' – Sjaak Hullekes

 

De liefde voor imperfectie zien we ook terug in de kleuren, die met behulp van organisch afval worden gecreëerd. De kledingstukken worden geverfd met duurzame grondstoffen zoals avocado pitten, uienschillen, koffie, thee, appels en kastanjes. Soms gaan items wel vier keer een kleurbad in, het vlekproces wordt dan sterker. Hierdoor ontstaan prachtige, marmerachtige kleuren, elk item ziet er anders uit. Het verven zelf gebeurt op de binnenplaats, in grote zwarte kuipen.  

 
 

Elk item is vergezeld van een Hul le Kes paspoort, met informatie over het kledingstuk zoals productnaam en de samenstelling. Daarnaast kan je in het handgemaakte boekje bijhouden wanneer je het kledingstuk hebt gedragen, hoe het eerste gaatje is ontstaan enzovoort. Vervaagt de kleur van je kledingstuk? Geen zorgen, Hul le Kes heeft een zogenaamde dyeing service, dus het stuk kan simpelweg opnieuw worden geverfd. 

 
 

Naast hun label Hul le Kes runnen de beide heren ook de Hul le Kes Recovery Studio, een handwerkatelier voor kleding én mensen. Kledingstukken die kapot zijn worden hier gerepareerd, door het rustgevende handwerk kunnen mensen (met bijvoorbeeld een burn-out) herstellen. Samengevat draait het bij Hul le Kes om de imperfectie én de bezieling van kledingstukken. En dat maakt hun kleding - wat ons betreft - niet alleen karaktervol maar ook buitengewoon interessant. 

Alle Hul le Kes items worden gemaakt bij Studio RYN in Arnhem. 

x