gratis verzending parcelshop NL, BE & DE

 
Het moet gezegd, niet iedereen krijgt zomaar een kijkje in de Humanoid keuken.

Ooit rosse buurt, tegenwoordig is het Spijkerkwartier in Arnhem een gewilde woonwijk. De rode lichten hebben al lang geleden plaatsgemaakt voor stijlvolle facades en de monumentale panden zijn inmiddels gerenoveerd. Wij snappen precies waarom Humanoid hier haar hoofdkantoor heeft gevestigd.

Het moet gezegd, niet iedereen krijgt zomaar een kijkje in de Humanoid keuken. Daarnaast geeft Sandra Harmsen (creatief directeur) niet graag interviews: “Ik vertel graag over het merk Humanoid en de collecties, bij voorkeur op een informele manier. Over mezelf praat ik liever niet.” Ondertussen leidt ze ons rond door het gigantische kantoor en wij vergapen ons aan de prachtige ruimtes. Even daarna strijken we neer op de ruime zolderverdieping. Met een pot thee op tafel kan het interview daadwerkelijk beginnen.

 

De punk schalde uit de speakers en het straatbeeld liep over van de beenwarmers, schoudervullingen en opengeknipte sweaters.

1981

 

Humanoid werd in 1981 opgericht door Sandra Harmsen en Hans Boelens. Het waren de fabuleuze jaren ‘80, modisch kon je zijn wie je wilde zijn en er was ‘no future’. De punk schalde uit de speakers en het straatbeeld liep over van de beenwarmers, schoudervullingen en opengeknipte sweaters. Sandra ontdekte in die tijd de naaimachine en voor ze het wist maakte ze broeken en rokjes in opdracht. “In het begin probeerde ik maar wat. Ik heb geen academische achtergrond, maar ben gewoon begonnen met naaien. Onder het mom van ‘niet vooruit kijken, maar leven in het nu’.” Ook ondernemen ging grotendeels op gevoel en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels is Humanoid een begrip in modeland met collecties in meer dan 25 landen. De collecties worden nog steeds met diezelfde gedrevenheid en passie gemaakt en zijn sterk door hun eenvoud; basic items van mooie stoffen en altijd met verrassende verborgen details.

 

Zoals je mag verwachten steekt het productieproces vandaag iets anders in elkaar dan een ruim kwart eeuw geleden. Iedere Humanoid collectie begint bij de stoffen en daarná wordt er pas ontworpen. Het design team gaat als eerste aan de slag en vervolgens pakken de meiden van het atelier het op. Zij naaien de nieuwe ontwerpen met een proefstof in elkaar. Tuurlijk, de inbreng van Sandra is groot (elk knoopje wordt besproken) maar het blijft teamwork. Het proces eindigt met samples in de echte stof en een (met de hand getekend!) lookbook, bestemd voor onder andere agentschappen en diverse modevakbeurzen.

Tijdens het interview stippen we natuurlijk het maatschappelijk verantwoord ondernemen ook even aan. Sandra geeft kort en duidelijk aan dat ze vaak werken met vaste leveranciers, alle stoffen inkopen in Italië en vrijwel de gehele collectie in Europa wordt geproduceerd. “We houden uiteraard de vinger aan de pols, maar in een lange productieketen kan je er niet voortdurend bovenop zitten”, zegt ze. “En we zijn aan de gang gegaan met organische katoen.”

 

Het valt ons uiteraard op dat Sandra geheel en al is gekleed in haar eigen merk, incluis de oversized Humanoid shawl. Jazeker, ze draagt elke dag iets van haarzelf. “Mijn kast hangt vol met Humanoid, ik ben ook gewoon heel blij met mijn eigen kledingstukken en dan vooral in de zijde en jersey kwaliteit. Dat zit zó comfortabel.”

 
 

Tot slot willen we natuurlijk alles weten over het splinternieuwe label Ateliers | Humanoid, een halfjaarlijkse speciale collectie. De allereerste Ateliers | Humanoid collectie zal bestaan uit zogenaamde collectables, zeg maar de Humanoid paradepaardjes door de jaren heen. Uiteraard gemaakt in nieuwe stoffen. Maar, er is ruimte voor experiment, dus de volgende collectie kan er weer heel anders uit gaan zien. Rekken gevuld met de collectables omringen ons. Sandra trekt nog snel een jurk met polokraag uit het rek. “Kijk, deze jurk kan je dus aan beide kanten dragen, hè? Voorkant achter, achterkant voor. Gaaf toch?” Heel gaaf.

 

“Kijk, deze jurk kan je dus aan beide kanten dragen, hè? Voorkant achter, achterkant voor. Gaaf toch?”

sandra harmsen

x