Item

Kleur

Maat

Aantal

Bedrag

Verder winkelen Check out
 
Het allergrootste voordeel van cashmere? Draagcomfort.

Ja, het is een open deur, maar cashmere zit niet alleen heerlijk, het is superzacht en je hebt het nooit te warm of te koud. Daarnaast is cashmere zelfreinigend (echt!), het gaat jarenlang mee én het is duurzamer dan welke vezel ook.  

 
Geit met sik

Cashmere is afkomstig van geiten uit Binnen-Mongolïe en Tibet, waar deze viervoeters met guitige sik en extra dikke vacht de hele dag lopen te grazen. De eerste laag wol die direct op de huid groeit wordt cashmere genoemd. ‘In principe worden alleen de haren gebruikt van onder de oksels, de kin en de buik van de geit, die zijn het zachtst,’ aldus Saskia Dijkstra, de oprichter van Extreme Cashmere, in een interview voor Amsterdam Fahion Week. 

 

Ergens in 2016 besloot cashmere-kenner Dijkstra samen met ontwerper Camille Serra (voorheen werkzaam bij Maison Margiela en Joseph) de mooiste cashmere trui zonder concessies te maken. Zoals zij het willen en niet bepaald door de wensen van de markt. Het bleef niet bij één trui en het concept breidde zich snel uit tot een bredere, unisex collectie die geen seizoenen kent. Extreme Cashmere was geboren.

 
 
Ply

Zoals gezegd, Extreme Cashmere gebruikt dus cashmere van de geiten uit Binnen-Mongolië, want deze hebben volgens het merk een lichtere en zachte vacht. De ruwe haren worden eerst gesorteerd op kleur en schoongemaakt. En dan krijg je een pluk die lijkt op wol maar vele malen zachter aanvoelt. Vervolgens wordt het geverfd en dán pas worden er garen van gesponnen. Dit proces klinkt makkelijker dan het is, want cashmere is eveneens vrij pluizig. Overigens is dit ook het moment dat de kwaliteit van de cashmere wordt bepaald: hoe langer en dikker de draden (dit wordt geduid met ply), des te zachter uiteindelijk de cashmere trui.

 
 
Twee dagen rusten

Cashmere hoef je in principe niet te wassen, het is een natuurproduct met zelfreinigende eigenschappen. De gouden tip van Extreme Cashmere: draag het cashmere kledingstuk een dag en laat het twee dagen rusten. Zit er een vlek op, dan kun je cashmere in de machine koud wassen (30 graden) met een speciaal wasmiddel. Leg het plat te drogen. Vergeet het daarna niet te strijken, dat doe je voorzichtig met een dunne theedoek tussen het strijkijzer en het kledingstuk. Het cashmere gaat dan langer mee en blijft ook mooi.

 
 
Pillen

De misvatting dat cashmere niet pilt, willen we hier ook voor eens en voor altijd uit de weg ruimen. Cashmere pilt. Altijd. En dat is ook de stellige overtuiging van Dijkstra. Het heeft vooral te maken met hoe strak het gebreid is en daarnaast pilt een trui meer bij de ene persoon dan bij een ander (de ene persoon beweegt nu eenmaal meer dan de ander). Truien met een kleur waarbij minder verfstof is gebruikt (zoals beige en grijs) pillen het minste. 

 
Kammetje

Bij alle items van Extreme Cashmere zit een handleiding voor cashmere en er wordt ook heel eerlijk vermeld dat het materiaal pilt. Lekker transparant, vinden wij. Want zegt Extreme Cashmere ‘zo weet iemand hoe het kledingstuk behandeld moet worden, en geef je de kersverse eigenaar zelf de verantwoordelijkheid over hoe lang het kledingstuk meegaat.’ Met het speciale Extreme Cashmere kammetje (krijg je bij de trui) haal je makkelijk de pluisjes weg. Fijn, want zo ziet je eigen cashmere trui er altijd als nieuw uit! Leuk detail, een Extreme Cashmere kledingstuk is te herkennen aan een rijtje van gekleurde garens op de manchet of zoom; dit zijn de beschikbare kleuren van de desbetreffende style.

x